Word nu lid
Sectornieuws

Cut, Paste & Paint

28 augustus 2023

62062508_2198897526897102_137973273173426176_n

Genderneutraal, vegan, dreadlocks en meer

In 2007 opende Lieve Michiels haar kapperszaak Cut, Paste & Paint in het centrum van Gent. Al snel moest ze op zoek naar medewerkers wegens de overweldigende vraag naar de ‘funky’ kapsels die haar handelsmerk werden. Ondertussen verhuisde het salon naar een groter pand en werkt Lieve, die om gezondheidsredenen een stap terugzette, met een uitgebreid team van gelijkgestemde kappers.

 

Het minste dat je van Cut, Paste & Paint kan zeggen, is dat het geen salon van dertien in een dozijn is. Ze zijn gespecialiseerd in allerlei funky getexturiseerde kapsels, bijzondere kleurtechnieken en ook voor dreadlocks is de klant hier aan het juiste adres. Ook de genderneutrale prijzen zijn typerend voor de zaak. Lieve Michiels: “Ik zie niet in waarom een vrouw meer zou moeten betalen dan een man. Lang haar is lang haar en kort haar is kort haar, toch? (lacht). We waren een van de eerste Gentse salons die volop de alternatieve kaart trokken. Ik ben zelf altijd een buitenbeentje geweest, dus het kon niet anders of mijn salon zou ook een beetje apart zijn. Voor ik een kappersopleiding volgde, zat ik in het kunstonderwijs. Dat creatieve is er dus altijd al geweest. Zelfs tijdens mijn opleiding beeldende kunsten was ik voortdurend met haar bezig: vlechtjes, dreadlocks ... Omdat ik professioneel aan de slag wou in de sector, heb ik nadien een kappersopleiding gevolgd. Nadat ik vervolgens zes jaar in kapsalons gewerkt had, vond ik de tijd rijp om zelf een zaak op te starten. Ik ben kind van een ondernemer, dus dat ondernemerschap zit er ingebakken.”

 

Diervriendelijk

 

Naast de unieke vibe van het salon is ook het engagement voor een diervriendelijke en vegan benadering kenmerkend voor Cut, Paste & Paint. Lieve Michiels: “Ik ben zelf vegan en vond het maar logisch dat ook het salon ‘vegan friendly and cruelty free’ zou zijn. Als je producten kan vinden waar geen dieren voor geleden hebben, dan is de keuze snel gemaakt, toch? Gelukkig merken we dat steeds meer kappers belang hechten aan dat soort zaken en ook de klant waardeert het meer en meer. Ook de wetgeving wordt gelukkig strenger. Dat is een mooie evolutie, maar het kan altijd beter.”

 

Een stap terug

 

Een scharniermoment in het leven van deze gedreven kapster, en bij uitbreiding van het salon, kwam er in december 2016. In die maand kreeg Lieve een herseninfarct. De gevolgen waren ingrijpend. Lieve Michiels: “Na een lange revalidatie mag ik nog altijd niet meer dan acht uur per week werken. Ik heb een heel laag energieniveau en dat zal jammer genoeg ook zo blijven. Als ik me niet aan dat aantal uren houd, bekoop ik dat met migraine, spierpijn ... Ik heb dus mijn conclusies getrokken en heb me noodzakelijkerwijze teruggetrokken uit het dagelijkse reilen en zeilen van het kapsalon.”

 

"Cut, Paste & Paint is gespecialiseerd in funky getexturiseerde kapsels, bijzondere kleurtechnieken en ook voor dreadlocks is de klant hier aan het juiste adres."

 

Schitterend team

 

Dat betekent echter niet dat Lieve niet meer betrokken is bij haar zaak. Ze houdt zich nog steeds in de mate van het mogelijke bezig met de organisatie, administratie ... Verder vervult ze de rol van ‘virtual assistent’. “Ik help de klanten om hun droomkapsel te realiseren met online diagnoses,” zegt ze daarover. “De meeste zaakvoerders van een salon hebben geen tijd om zich met dat soort zaken bezig te houden en dergelijke extra diensten aan te bieden. Voor de rest kan ik gelukkig rekenen op een schitterend team. Omdat ik zelf maar beperkt aanwezig kan zijn, zorgen zij ervoor dat alles vlot verloopt. De organisatorische taken worden verdeeld en alle talenten worden benut.”

 

Jongeren stimuleren

 

Naast haar activiteiten voor het salon is Lieve nog altijd actief als educator. Lieve Michiels: “Ik was art director voor Tigi en Fudge Professional en ben nu terug aan de slag voor ELEVEN Australia. Mijn kennis delen met andere kappers is altijd al een belangrijke drijfveer voor me geweest. Ik houd ervan om jonge mensen die nieuw zijn in het vak te stimuleren en te zien groeien in de job. Zo werken we in het salon ook veel met jongeren die een duaal leertraject volgen, stagecontracten …”

IMG-20221211-WA0127 62086331_2198897416897113_5581757373535485952_n 62004007_2198897570230431_6179105470922358784_n

Onze Partners

Unizo Coach Hairco Coiffure.eu UCM FC314