Word nu lid
Sectornieuws

Durf jezelf te onderscheiden!

20 april 2023

replicate-prediction-a3ivf4jb3gg62gp7y3lmndvvwq

Een tiental jaar geleden startte Gitte Gys haar eerste kapsalon op, Sizzors in Geel. Na een aantal jaren achtte ze de tijd rijp voor een volgende stap. Sizzors mikte op een breed publiek, maar ze besloot om een salon te beginnen waar ze haar grote liefde kon botvieren: kleuringen. Colorbar by Gitte was een feit.

 

Gitte Gys: “Zoals zoveel kappers had ik aanvankelijk een beetje schrik om iets ‘anders’ te doen. Ik was bang dat ik daardoor klanten zou verliezen. Maar op een bepaald moment heb ik toch de moed bijeengeraapt. Ik had verschillende cursussen gevolgd en een hoop inspirerende mensen ontmoet. Daardoor had ik in de loop der jaren een pak meer zelfvertrouwen gekregen. Ondertussen bestaat mijn Colorbar vier jaar en ik heb me het nog geen moment beklaagd. Dat toont nog maar eens aan dat je moet durven om jezelf te onderscheiden als kapper. Je mag best op een specifieke doelgroep mikken. Het gaat niet altijd om veel klanten, wel om de juiste klanten voor jouw concept.”

 

De beleving centraal

 

Kleur is altijd al een stokpaardje geweest van Gitte. “Ik ben van kleins af aan gefascineerd door kleur,” zegt ze daarover. “Ik wou zelfs eerst een kunstopleiding volgen. Nu, mijn specialisatie in blondharige balayages kwam er ook deels uit noodzaak. Ik vond zelf heel moeilijk een kapper die mijn blonde haar goed kon onderhouden. Ik vermoedde dat ik niet de enige was met dat probleem en besloot om een zaak te beginnen die daarop focuste.” Maar Colorbar by Gitte wil meer zijn dan enkel een salon voor kleuringen. “Een salon moet de dag van vandaag iets extra’s bieden,” zegt ze. “Ik besteed heel veel aandacht aan het gevoel dat de klant krijgt in mijn salon. De beleving staat centraal en iedereen moet zich hier thuis voelen. Dat is ook de reden waarom ik alleen sta in mijn salon. Ook het interieur draagt bij aan de vibe. Pastelroze tinten voeren de hoofdtoon. Die rustgevende kleur doet het heel goed bij mijn overwegend vrouwelijke publiek. Verder speelt ook geur een belangrijke rol. Ik kies bewust voor zoete geuren, die passen bij het interieur.”

 

Kennis delen

 

Maar de ambities van Gitte beperken zich niet tot haar Colorbar. Gitte Gys: “Van dinsdag tot vrijdag sta ik in mijn kapsalon. Op maandag geef ik trainingen aan collega’s, zowel in mijn salon als elders. Dat doe ik in de hele Benelux, als Artist voor Redken. Ook daar merk ik dat veel kappers schrik hebben om iets nieuws te beginnen en hun dromen te volgen. Aan creativiteit is er geen gebrek, maar het ontbreekt hen dikwijls aan de nodige durf als ondernemer. Ook de vereiste kennis ontbreekt soms. Vanuit die vaststelling vatte ik het idee op om mijn kennis ten dienste te stellen van mijn collega’s-kappers. Zo ontstond Soulful Growth. Ik wou niet alleen mijn technische kennis delen met dit concept, maar ook mijn knowhow op zakelijk en persoonlijk vlak. Daarom besteden we ook aandacht aan de fysieke en mentale weerbaarheid. Het is heel belangrijk als ondernemer om grenzen te stellen en jezelf te beschermen. Dat vraagt om de juiste mindset en een bepaalde discipline. Ook dat komt allemaal aan bod in de business retreats die we organiseren. Maar ook thema’s als duurzaamheid of creativiteit passeren de revue. Er is bijvoorbeeld een cursus schetsen, die de kappers de kans geeft om uit hun comfortzone te treden.”

 

Klankbord

 

Voor Gitte is het heel belangrijk dat ze haar kennis kan delen met andere kappers. Gitte: “Ik zie ons als collega’s en niet als concurrenten. We delen uiteindelijk allemaal dezelfde passie voor haar. Iedereen heeft zijn eigen niche en specialiteit en er is voor iedereen een plekje onder de zon. Samen staan we sterker. Ik denk dat er in mijn straat wel tien kappers zijn. Als iemand een product niet in huis heeft, mag hij of zij het altijd bij me komen halen. Ook voor advies over kleuringen mogen ze bij me aankloppen.” De kapperscommunity verder helpen uitbouwen is dan ook een van de grote ambities van Gitte. “Ik zou graag een netwerk creëren waar iedereen een klankbord is voor de andere kappers. Vooral bij kleinere salons merk ik vaak dat het daaraan ontbreekt. Dat is zo op businessvlak, maar evengoed op creatief vlak en tal van andere gebieden die relevant zijn voor de kapper. Als ik daar mijn steentje aan kan bijdragen, is mijn opzet geslaagd!”

Onze Partners

Unizo Coach Hairco Coiffure.eu UCM FC314