Word nu lid
Sectornieuws

Een gedreven jonge ondernemer

9 maart 2023

un_hair_uniq

Op 1 oktober 2018 opende Julie Streel haar eerste Un Hair Uniq-salon in Beaufays, nabij Luik. In de daaropvolgende jaren breidde ze uit tot maar liefst zes vestigingen. Bovendien lanceerde ze onlangs een partnerschap met Celini, wat het beheer van nog twee extra salons inhoudt. Van een bevlogen onderneemster gesproken!

 

“Ik kreeg na de coronacrisis en de overstromingen de kans om een aantal salons over te nemen,” steekt Julie Streel van wal. “Dat leidde ertoe dat ik momenteel zes Un Hair Uniq-salons run. De opening van salon nummer zes, in de gemeente Braives, is nog heel recent: die had plaats in januari van dit jaar. Verdeeld over mijn zes salons heb ik ondertussen een twintigtal mensen in dienst. Alle salons hebben een gelijkaardig concept en werken op dezelfde manier. Ze mikken op een gemengd publiek: dames, heren en kinderen. We behoren zeker niet tot het duurste segment, maar evenmin tot de goedkoopste salons. We mikken toch wel een beetje op een luxueuze uitstraling en een gepersonaliseerde service. Het mag best iets meer zijn! Qua merken werken we bijvoorbeeld met Kérastase en de stijltangen en haardrogers van GHD. Verder verkopen we bijvoorbeeld luxe-accessoires van Balmain. Als ik een specialiteit van het huis moet noemen, kies ik voor kleuringen. Onze kleuringen en balayages zijn razend populair.”

 

Een drukke agenda

 

Opvallend is dat Julie Streel aanvankelijk helemaal niet de ambitie had om haar eigen franchise uit te bouwen. “Ik wou maar één salon, maar door de omstandigheden is dat helemaal anders uitgedraaid”, zegt ze daarover. Zelf staat ze nog aan de kappersstoel in haar salon in Beaufays, maar die activiteit heeft ze op een laag pitje gezet. Julie Streel: “Met het beheer van in totaal acht salons ligt er al meer dan voldoende op mijn bord en wordt het moeilijk om zelf nog in het salon te staan. Er is het personeelsbeheer, de opvolging van de socials, de bestellingen plaatsen … Mijn dag is meer dan goedgevuld!”

 

Een grote uitdaging

 

Het zijn moeilijke tijden voor de kapperssector. Het is dan ook des te straffer dat iemand erin slaagt om met succes vijf salons over te nemen op minder dan vijf jaar tijd. Julie Streel: “Het was alleszins een grote uitdaging. Je moet er ook rekening mee houden dat ik slechts 24 jaar was toen ik mijn eerste salon opstartte en dat ik er helemaal alleen voorstond. Bovendien kreeg ik na amper een jaar al te maken met de coronacrisis en de lockdowns. Ik was op slag alles kwijt wat ik op die korte tijd had opgebouwd. Ik liet de moed echter niet zakken. Ik ging er na de crisis dubbel zo hard tegenaan en investeerde alles wat ik verdiende terug in mijn zaak.”

 

Consolideren

 

Naar de toekomst toe vreest Julie vooral dat heel wat salons in de problemen zullen komen door de stijgende prijzen van bijvoorbeeld personeel of elektriciteit. “Een zaak die eerlijk te werk gaat, met ‘echte’ kappers, krijgt het daardoor hard te verduren,” zegt ze. “Het gevaar bestaat dat er op deze manier geen mooie salons meer zullen overblijven. Ik hoop alleszins dat niet iedereen ervoor zal kiezen om zich in het zwart te laten knippen. Want dat is een groot probleem voor het kapsalon om de hoek: steeds meer kappers knippen hun klanten bij hen thuis. Die concurrentie is dodelijk en heeft ons werk gedevalueerd. Het is echter heel moeilijk om dit probleem aan te pakken. Het feit dat al heel wat groothandelaars hun prijzen optrekken voor zwartwerkende kappers is alleszins een stap in de goede richting. Verder pleit ik ervoor om de btw en vooral de personeelskosten te verlagen. Dat is noodzakelijk om onze salons leefbaar te houden.” Op persoonlijk vak wil Julie vooral consolideren wat ze gerealiseerd heeft. “Nieuwe overnameplannen staan voorlopig nog niet op het programma,” zegt ze. “Ik wil eerst en vooral een stevige structuur op poten zetten. Dat is een voorwaarde voor succes. In dat opzicht ga ik ook proberen om mijn partnerschap met Celini verder uit te bouwen. Samen sta je sterker!”

Onze Partners

Unizo Coach Hairco Coiffure.eu UCM FC314