Word nu lid
Opleidingen

Een kapper met een missie

25 januari 2024

valerie

Valérie Marichal is wat je noemt een kapper met een missie. Ze baat haar eigen salon uit in Wechelderzande en is actief als opleider bij o.a. Febelhair Academy. Onlangs lanceerde ze haar eigen VM COLOR BOARDTM en alsof dat nog niet genoeg is, ontwikkelt ze een nieuwe softwareoplossing op maat van de distributeur in de haar- en beauty-industrie. Daarnaast vond ze nog even de tijd om ons te woord te staan. We hadden het over wat haar drijft en over haar ambities voor de toekomst.

 

In het begin van haar carrière stond Valérie als lerares in het kappersonderwijs. Enkele jaren geleden kreeg ze de vraag – onder andere van Febelhair – om op freelance basis opleidingen te geven aan kappers. Dat beviel haar enorm, maar de combinatie tussen lesgeven op school, opleidingen en een eigen salon werd op den duur van het goede te veel. Valérie Marichal: “Ik heb op een bepaald moment de knoop doorgehakt en ben gestopt met mijn werk als lerares. Geleidelijk aan werden de opleidingen steeds belangrijker voor me. Dat educatieve aspect is altijd al een stokpaardje geweest. Ik deel graag. Dat gaat niet enkel om de kennis, maar ook om het motiveren. Het kappersberoep is nog altijd een beetje ondergewaardeerd en ik wil ingaan tegen het lage zelfbeeld dat sommige kappers daardoor hebben. Ik probeer zowel professioneel als op persoonlijk vlak iets bij te brengen en de mensen – zeker de jongeren – meer zelfvertrouwen te geven. Dat draag ik nog mee vanuit mijn jaren in het onderwijs. Daarnaast creëer ik graag en ook dat kan ik kwijt in mijn opleidingen. Door de jaren heen zijn kleurcorrecties en gepersonaliseerde kleur-, blond- en balayagetechnieken zowat mijn specialiteit geworden. Het geeft me heel veel voldoening als ik daar les over kan geven.”

 

Een tool waar je blij van wordt

De liefde voor balayages was ook de aanleiding voor een ander project. Valérie Marichal: “Door zoveel bezig te zijn met deze haarkleurtechnieken, ontstond het idee om zelf een color board te ontwikkelen. Ik wou een tool creëren die voor mij persoonlijk de perfecte alles-in-één-oplossing biedt en die alles omvat wat ik van een color board verlang. Makkelijker gezegd dan gedaan, want zo een product ontwikkelen kost heel veel tijd en geld, maar ik ben ervoor gegaan. De insteek van dit project was niet commercieel. Ik wou vooral een tool waar ik zelf en het liefst ook nog andere mensen blij van worden. De eerste reacties van kappers die het VM COLOR BOARDTM gebruiken, zijn alvast heel positief. Ik ben er dus best trots op! Ondertussen wordt het product verdeeld door een aantal distributeurs die enthousiast waren en die zelf contact met me hebben opgenomen. Het gaat snel!”

 

Nieuwe softwareoplossing

Daarnaast werkt Valérie Marichal, in samenwerking met een IT-expert, al enkele jaren aan een ander project: VAIM.online. Dat is een nieuwe softwareoplossing die bestellen en opvolgen makkelijker moet maken voor kapper, schoonheidsspecialist én distributeur. “Ook dit concept is, net zoals het color board, gebaseerd op de bevindingen uit mijn eigen praktijk en die van de distributeur,” zegt ze. “We willen de band tussen de kapper en de distributeur versterken. De bestelling en de opvolging verlopen met deze software vlotter en sneller voor beide partijen. Bovendien voorzien we extra ondersteuning voor de klant. De software is nog in volle ontwikkeling. Onze eerste klant heeft ze ondertussen intern opgestart. We werken momenteel nog aan een aantal bijkomende functionaliteiten om ze helemaal op punt te stellen. Eenmaal dat gebeurd is, zullen ze het openstellen voor hun kappers. To be continued!”

Onze Partners

Unizo Coach Hairco Coiffure.eu UCM FC314