Word nu lid
Sectornieuws

Gesprek met een trendsetter

25 oktober 2023

IMG_5951 kopie

Soms word je groter door klein te blijven

 

Rerhioui Zeinab baat samen met haar zus het Mechelse Organic Beauty Salon uit. Zelf runt ze het kapsalon, terwijl haar zus de beauty-afdeling voor haar rekening neemt. Het salon ontstond in 2012 en vanaf dag één werkte Zeinab er uitsluitend met natuurproducten. Dat was toen nog allesbehalve vanzelfsprekend. Een gesprek met een trendsetter.

 

Er waren een aantal redenen waarom Zeinab indertijd de organische toer opging. “Ik was met organische producten in contact gekomen tijdens mijn stage en was er meteen voor gewonnen. Daarnaast reageerde ik ook heel slecht op de chemische producten waarmee ik tijdens mijn studies te maken kreeg. Verder zit de voorliefde voor kruiden er ook wel een beetje ingebakken. Ik ben van Marokkaanse origine en in die cultuur wordt er sowieso veel meer met kruiden gewerkt. De beslissing was dus snel gemaakt om enkel met natuurlijke producten te werken in mijn zaak. Dat was niet evident, want in 2012 was dat nog helemaal niet in. Het bewustzijn rond gezondheid stond nog niet op hetzelfde niveau als nu. Mijn zaak was dan ook niet meteen succesvol, om het met een understatement te zeggen. (lacht) Niemand stond te wachten op een kapsalon met natuurlijke producten of organische behandelingen.”

 

McDonalds

Een bijkomende hindernis was dat Zeinab in Nederland opgroeide en niet uit het Mechelse afkomstig is. Zeinab: “Ik had nog helemaal geen netwerk in die stad. In die tijd had je nog niet de mogelijkheden die er nu zijn om jezelf te promoten. Het was nog de periode van de flyers en de visitekaartjes. (lacht) Het gevolg was dat het die eerste jaren een echte struggle was om overeind te blijven. In het begin had ik één klant per maand. Na mijn uren in het kapsalon ging ik tot middernacht in McDonalds werken om de huur te kunnen betalen. Veel mensen uit mijn omgeving verklaarden me gek maar ik was vastbesloten om door te zetten. Ik was er rotsvast van overtuigd dat mijn zaak een succes zou worden en dat het alleen een kwestie van tijd was. Ik ben blij dat ik heb volgehouden!”

 

Aluminiumfolie

Als je het huidige succes van organische producten ziet, kan je gerust stellen dat Zeinab een trendsetter was. Maar haar organische aanpak overstijgt het gebruik van organische producten en merken. “Er zijn andere salons die hetzelfde merk gebruiken, maar die er toch een heel andere filosofie op nahouden,” aldus Zeinab. “Het gaat ook om de manier waarop ik werk. Zo gebruik ik bijv. geen aluminiumfolie. Daardoor duren de kleuringen bij mij iets langer, maar je krijgt er wel sterker haar door. Verder stippel ik een heel stappenplan uit voor mijn klanten om hun haar gezonder te maken. Ik heb ook al ontelbare mensen van hun hoofdhuidproblemen afgeholpen met mijn organische manier van werken. Het gaat dus veel verder dan enkel de producten die organisch zijn.”

 

Make-over

In september van dit jaar onderging Organic Hair een heuse make-over, met een volledig nieuwe look als resultaat. Zeinab: “Nu sluit de uitstraling van de zaak beter aan bij de rebranding die we een tijdje geleden hebben doorgevoerd, met een nieuw logo etc. We hebben ook nog niet zo heel lang een eigen website en Instagramkanaal. Op de socials zet ik heel hard in op authenticiteit. En met succes, want precies doordat het niet zo afgelikt is, valt mijn salon extra op. Ik vond ook dat het interieur van mijn zaak niet meer overeenstemde met het gevoel waarmee de mensen hier naar buiten stappen. We hebben het salon dus aangepast in functie van het nieuwe logo en het gevoel dat we met onze service willen uitstralen. Ik ben er blij mee, want het plaatje klopt nu helemaal.”

 

Benelux

Ondanks het succes van haar salon denkt Zeinab niet meteen aan uitbreiden. Ze wil vooral de ingeslagen weg verder gaan. “De mensen komen echt van alle hoeken in de Benelux,” zegt ze. “Ik heb klanten uit Brugge, Kortrijk, Den Haag, Brussel … Die vragen allemaal of ik geen salon wil opstarten in hun stad. (lacht) Maar dat is niet mijn ambitie. Soms word je groter door klein te blijven. Ik wil gewoon zoveel mogelijk mensen op weg zetten naar gezonder haar en ervoor blijven zorgen dat ze zich zelfzekerder voelen. Voor mij gaat het niet alleen om haar knippen. Ik doe met elke klant een babbeltje, we praten over het leven ... Dat maakt me blij. Ik heb liever één klant die met een goed gevoel naar buiten gaat dan twintig waarbij ik met een leeg gevoel achterblijf. Die visie wil ik ook in de toekomst behouden. Wie weet komt er ooit een tweede salon, maar daar ben ik voorlopig nog helemaal niet mee bezig.”

Onze Partners

Unizo Coach Hairco Coiffure.eu UCM FC314