Word nu lid
Sectornieuws

Van dorpskapsalon tot eigen merk

14 februari 2024

051A6402-36

Met Salon Vandeputte zet Lisa Vandeputte niet alleen de familiegeschiedenis verder, maar legt ze ook de nadruk op innovatie en specialisatie, onder andere in hair extensions. Met Blend Hairextensions lanceerde ze begin dit jaar zelfs haar eigen merk. Wij trokken naar Izegem voor een babbel.

 

Salon Vandeputte is een salon van de derde generatie. Het zag het daglicht toen de oma van Lisa Vandeputte een zaak opende in de Kouterweg – de straat waar het salon zich ook nu nog bevindt. Lisa’s mama nam de zaak over in 1989 en sinds 2014 staat ze er zelf aan het roer. Een kapsalon met een stamboom, dus! Lisa Vandeputte: “Zowel mijn oma als mijn mama stonden alleen in het salon. Beide waren typische dorpskapsters waar vooral de mensen uit de buurt langskwamen. Ik ben als jonge kapster zelf bij mijn mama aan de slag gegaan, maar al vrij snel heb ik de zaak overgenomen. Dat is binnenkort tien jaar geleden. Ondertussen zijn we met zeven kapsters. Het is een echt topteam. Een van mijn medewerkers is op 1 januari zelfs in de zaak gestapt als partner. En ook mijn mama springt nog af en toe bij als het nodig is.”

 

Metamorfose

Aanvankelijk knipte Lisa Vandeputte vooral de klanten van haar moeder, maar geleidelijk aan ging ze meer haar eigen richting uit. “De nadruk lag steeds meer op de dingen die ik echt graag doe, zoals extensions, kleurtechnieken, balayages ...”, zegt ze. “Daardoor onderging het salon een hele metamorfose. We evolueerden van een algemeen naar een meer gespecialiseerd aanbod. Dat is trouwens een evolutie die je in de hele sector ziet en die ik ook toejuich. Ik denk bijv. aan de opkomst van herenkappers, krullenkappers, kappers die specialiseren in extensions of balayagetechnieken, kappers die wat avantgardistischer uit de hoek komen … ik vind dat belangrijk voor de professionalisering van de sector. Je kan niet in alle stijlen even goed thuis zijn. Het niveau van de kappers wordt op deze manier nog hoger én de klant weet bij wie hij terechtkan met zijn wensen.”

 

Voorliefde voor extensions

Vooral extensions kwamen steeds meer centraal te staan in Salon Vandeputte. “Vanaf dag één dat ik het salon runde, had ik een voorliefde voor haarverlengingen. De extensiemogelijkheden en -technieken zijn in die tien jaar ongelooflijk geëvolueerd. Na een tijdje schakelden we over op weft extensions, omwille van de betere kwaliteit. Op een bepaald moment kwam de naaitechniek erbij en momenteel werken we vooral met de invisible weft methode. We hebben ons voortdurend bijgeschoold om mee te zijn met de nieuwste ontwikkelingen.”

 

Eigen merk

De liefde voor extensions leidde uiteindelijk zelfs tot de lancering van een eigen merk, Blend Hairextensions. Lisa Vandeputte: “Ik bleef altijd een beetje op mijn honger zitten over het aanbod op de markt. Ofwel was de kwaliteit van het haar niet voldoende, ofwel de plaatsingstechniek, of er schortte iets aan de opleidingen of de opvolging door het merk … Het was moeilijk om iemand te vinden die het volledige pakket aanbood. Ik besloot dan maar om zelf een merk op te starten. Makkelijker gezegd dan gedaan, want de zoektocht naar het juiste haar was niet zo eenvoudig. Na twee jaar stond mijn product eindelijk op punt en was Blend Hairextensions een feit. Sinds januari staat onze webshop online en bezoek ik kapsalons om het product aan te bieden. De commercialisering staat nog in zijn kinderschoenen, maar in ons eigen salon werken we er al een jaar mee. Ik ben heel ambitieus voor Blend maar dat mag zeker niet ten koste gaan van het salon. Niet dat ik daar schrik voor heb: met mijn nieuwe zakenpartner is de goede gang van zaken sowieso gegarandeerd, ook als ik er eens niet ben.”

Onze Partners

Unizo Coach Hairco Coiffure.eu UCM FC314