Word nu lid
Sectornieuws

Waar knippen en wellness elkaar ontmoeten

25 mei 2023

ghislain_leger_2

Febelhair-opleider Ghislain Léger studeerde in zijn thuisland Frankrijk af als duaal kappersleerling. Ondertussen sleepte hij heel wat wedstrijdprijzen in de wacht, en dat in diverse domeinen zoals opsteek- of huwelijkskapsels. Na drie jaar in Frankrijk te hebben gewerkt, verhuisde hij naar ons land, meer bepaald naar Luik.

 

Eenmaal in België aangekomen, leerde hij Mike Carpino kennen, eveneens opleider bij Febelhair. “Samen organiseerden we bedrijfsevenementen, fotoshoots … In 2012 ben ik als zelfstandige aan de slag gegaan en startte ik mijn eigen salon op. Ondertussen werken we met een team van zeven mensen, met onder andere twee studenten die een opleiding volgen bij IFAPME (instituut dat duale opleidingen verzorgt in Wallonië, red.). Reeds op dag één tekende ik de krijtlijnen uit die nog altijd onze leidraad vormen. Het was bijvoorbeeld het begin van mijn langdurige samenwerking met het Belgische merk HAIRborist. Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor natuurlijke kleurstoffen die de haarvezels niet beschadigen en die de schoonheid van het haar behouden. De producten waarmee ik werk voldoen aan alle criteria wat dat betreft. We verwennen onze klanten met aromatherapie, met essentiële oliën die aangepast zijn aan de hoofdhuid, het haar of de emoties van het moment. Dat gebeurt tijdens een massage, die elke klant bij ons krijgt. Dat ecologische trekken we ook door naar de andere aspecten van het salon. We werken bijvoorbeeld met producten die de klant altijd kan bijvullen. Zo vermijden we verspilling van plastiek. Wij bieden uitsluitend ecologisch verantwoorde producten aan met eco-label, die gezond zijn voor het haar en de huid.”

 

Ayurvedische filosofie

 

In 2016 breidde Ghislain zijn salon uit met een team van schoonheidsspecialisten en masseuses. Ook zij gebruiken uitsluitend ecoproducten. Ghislain Léger: “Het betreft bijvoorbeeld essentiële oliën of bloemenwaters op basis van manuele extractie. Er komen dus geen machines aan te pas. We werken onder andere met Lakshmi, een Italiaans gamma van beauty-producten gebaseerd op de Ayurvedische filosofie. Voor onze manicure werken we niet met kunstnagels, maar bijvoorbeeld wel met de veganistische nagellak en andere producten van het Franse merk Manucurist.”

 

Japanse sabel

 

Een volgende belangrijke stap voor het salon kwam er in 2019. “In dat jaar volgde ik een opleiding in energetisch kappen in de academie van Jill Andrieu, een holistische benadering die een helend effect heeft,” zegt Ghislain Léger. “Er hoort ook een massage bij en voor het kappen zelf gebruiken we een tantō, een kleine Japanse sabel. Dankzij de trillingen kunnen emotionele blokkades opgeheven worden en gifstoffen die opgestapeld zijn in het haar verwijderd worden. Alles gebeurt in privéruimtes. Ook de inrichting van het salon draagt bij aan de globale beleving, met een focus op het natuurlijke: hout, veel licht, sober … We willen meer zijn dan een salon waar je snel even binnenwipt voor een kapbeurt. Wij bieden een heuse wellnessruimte waar beauty en ontspanning centraal staan. Vanuit de opleidingen van Febelhair Academy, waar we ook steeds meer aandacht besteden aan die extra toets, merken we dat steeds meer kappers daar interesse voor hebben. En ik denk dat daar in zekere zin ook wel de toekomst van het kapsalon kan liggen. Voorlopig is het nog een niche, maar je merkt dat er een evolutie aan de gang is. In onze maatschappij gaat alles steeds sneller en de mensen hebben nood aan af en toe wat rust. De klant wil meer dan een trendy look, hij wil een momentje voor zichzelf. Dat vinden ze bij ons. Omdat wij met plant-based behandelingen werken, duren de behandelingen sowieso langer.”

 

Werk voor de boeg

 

Ook naar de toekomst toe blijft Ghislain Léger ambitieus. “Ik hoop vooral dat ik mijn team kan behouden. Verder wil ik blijven inzetten op mijn opleidingen bij Febelhair Academy. Er is nog veel werk voor de boeg. Je merkt dat het nog nodig is om jongere kappers te sensibiliseren voor die ‘andere’ benadering, met concepten die dichter aanleunen bij de natuur. We moeten de klant en zijn welzijn nog centraler stellen en hem individueler benaderen, met aangepaste diensten. Er is in het onderwijs bijvoorbeeld nog niet voldoende aandacht voor plantaardige kleuringen. Er beweegt wel iets, maar het gebeurt nog heel langzaam. Er moeten dus nog wat bergen verzet worden, maar we gaan ervoor!”

Onze Partners

Unizo Coach Hairco Coiffure.eu UCM FC314