Word nu lid

Opleiding over partnergeweld

Met steun van Goedele Liekens wil Febelhair 20.000 kappers opleiden over partnergeweld

pexels-karolina-grabowska-4379912 (1)

Febelhair, de sectororganisatie van de Belgische kappers, lanceert een opleidingsvideo voor kappers over partnergeweld.

De opleiding wil kappers aansporen om signalen van partnergeweld bij klanten te herkennen, hen een luisterend oor te bieden en hen door te verwijzen naar professionele hulp. 

 

Charles-Antoine Huybrechts, voorzitter van Febelhair: “Het idee om kappers op te leiden over partnergeweld is overgewaaid uit de States. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn er vergelijkbare initiatieven. Kappers kunnen een unieke rol spelen in het herkennen en bespreekbaar maken van partnergeweld. Vaak hebben ze een vertrouwensrelatie met hun cliënten en horen ze heel persoonlijke verhalen.”

Hulpverlener op kappersbezoek
In de opleidingsvideo bezoekt Laurien Leroy, hulpverlener bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), een kapsalon. Bij het CAW begeleidt Laurien koppels die betrokken zijn bij partnergeweld. Tijdens de knipbeurt voert ze een gesprek met haar kapster. Daarbij gaat Laurien dieper in op de omvang van de problematiek, de verschillende vormen van partnergeweld en hoe kappers signalen kunnen herkennen.


Charles-Antoine Huybrechts: “Denk aan klanten die verdachte blauwe plekken hebben, klanten die zich opvallend anders gedragen bij hun partner, klanten die wegkijken bij oogcontact of opschrikken bij een aanraking.” Door de vertrouwensrelatie die kappers hebben met hun klanten, hebben ze een bijzondere rol in het bespreekbaar maken van partnergeweld.

 

Goedele Liekens steunt het initiatief
Tijdens de inleiding van de opleiding moedigt Goedele Liekens, Belgisch politica, seksuologe en goodwill ambassadeur voor de Verenigde Naties, kappers aan om de opleiding te volgen. Charles-Antoine Huybrechts: “We zijn verheugd dat Goedele dit initiatief mee uitdraagt. In haar carrière heeft ze talloze initiatieven genomen tegen verschillende vormen van geweld.” 

 

Nieuwe cijfers: stijgend aantal oproepen over partnergeweld
Het CAW en Hulplijn 1712 werkten mee aan de video. Hulplijn 1712 is de Vlaamse tegenhanger van Écoute Violences Conjugales. Jeans-Louis Simoens, coördinator van Écoute Violences Conjugales: “De aanpak van partnergeweld is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Ook kappers kunnen het verschil maken. We verwachten uiteraard niet dat kappers zich opstellen als hulpverleners, maar wel dat ze hun bezorgdheid tonen, luisteren zonder te oordelen en professionele hulp zoals Hulplijn 1712 of Écoute Violences Conjugales aanmoedigen.”  

Bekijk hier de video

Onze Partners

Unizo Coach Hairco Coiffure.eu UCM FC314