Word nu lid
Sectornieuws

"Ik kies ervoor om het salon klein te houden."

9 augustus 2024

1

Tijdens haar opleiding tot kappersleerkracht besefte Steffi De Luyck dat ze eigenlijk liever ondernemer wou worden dan voor de klas staan. Ze liet haar studies voor wat ze waren en richtte zeven jaar geleden Salon Délu op in Denderleeuw. We trokken erheen om te weten te komen wat haar drijft als kapper en ondernemer.

 

Centraal in Salon Délu staat de persoonlijke aanpak. “Ik werk graag één op één en vind het belangrijk om mijn klanten voldoende persoonlijke aandacht te schenken,” zegt Steffi. “Net daarom kies ik ervoor om het salon klein te houden. Ik stel vast dat mijn klanten dat ook fijner vinden. Ze krijgen een heel persoonlijke service en dat wordt gewaardeerd. De klanten genieten van hun verwenmomentje en de rust die ze hier vinden. Daarnaast is dit ook de context waar ik zelf het best in functioneer. Iedereen blij, dus. (lacht)”

 

De troeven van duaal

Ondanks het feit dat ze haar salon niet echt wil uitbreiden, heeft Steffi wel een medewerker in dienst. Siska zette haar eerste stappen in het salon als duaal leerling. Momenteel volgt ze een opleiding en is ze nog parttime in dienst, maar binnenkort wordt dat een fulltime job. Steffi De Luyck: “Ik vind duaal leren een heel aantrekkelijk concept. Je krijgt iemand in je salon die de basis al meeheeft van school. Vervolgens kan je de jongere verder opleiden in functie van bijvoorbeeld de stijl van je salon. Doordat ze gedurende langere tijd bij jou op de vloer staan, leren ze het salon kennen én leren de klanten hen kennen. Zo hebben ze meteen een groot voordeel tegenover kappers die net van school komen en die die ervaring en salonkennis nog niet hebben. Een afgestudeerde kapper in dienst nemen is ook veel duurder, je moet altijd afwachten of ze in het salon passen, je moet ze van nul af aan inwerken, ze hebben nog geen specifieke werkervaring enzovoort. Dat zijn allemaal nadelen die je bij duale leerlingen niet hebt.”

 

Een nieuw statuut

Onlangs maakte Steffi de overstap van een eenmanszaak naar een vennootschap. Steffi De Luyck: “Dat gebeurde vooral op aanraden van mijn boekhouder. Als je zaak aan bepaalde voorwaarden voldoet, is het voordeliger om onder een vennootschap te werken. Maar dan nog is het een persoonlijke keuze. Ik ben alleszins blij dat ik het gedaan heb. De overgang bracht wel wat stress met zich mee. Er waren nogal wat paperassen die moesten geregeld worden: een nieuw btw-nummer aanvragen ... Er komen wat meer administratieve verplichtingen kijken bij een vennootschap maar dat zorgt er ook wel voor dat je een beter overzicht hebt en makkelijker de controle behoudt. Er is ook een duidelijkere scheiding tussen je zaak en je privé en dat geeft me een veiliger gevoel en meer rust.”

  

Alles-in-één

Voor het beheer van haar zaak maakt Steffi gebruik van een digitale toepassing. Steffi De Luyck: “Dat voldoet aan mijn eisen en is heel praktisch om mee te werken. Ik ben zelf vanaf dag één aan de slag gegaan met een online alles-in-één-beheersysteem voor mijn boekhouding, agenda, kassa … en ik zou het elke beginnende kapper aanraden. Het is ongelooflijk handig dat al die zaken in één pakket zitten. Ik kan me niet voorstellen dat ik dat allemaal apart zou moeten opvolgen.”

 

Omgekeerd mesje

Een opvallend feitje: Steffi is een linkshandige kapper. Momenteel maakt dat in haar beroepsleven zo goed als geen verschil meer uit, maar tijdens haar opleiding was dat soms anders. “Sommige leraren wisten niet altijd goed hoe ze handelingen moesten voortonen,” zegt ze daarover. “Dat zorgde soms wel voor wat paniek. (lacht) Maar ik denk dat er ondertussen veel veranderd is. Sommige opleidingscentra maken ondertussen bijvoorbeeld ook filmpjes voor linkshandigen. Nu, in de dagelijkse praktijk maakt mijn linkshandigheid niet echt een verschil, behalve dan misschien wat de scharen betreft. Er zijn heel veel subtiele verschillen tussen de soorten kappersscharen en het aanbod aan linkshandige scharen is toch wel beperkter. Maar zelfs daar is er een inhaalbeweging aan de gang. Voor de rest zijn er bepaalde handigheidjes die je kunnen helpen als linkshandige. Bij Feathermesjes moet je het mesje bijvoorbeeld omgekeerd in het handvat steken als je linkshandig bent. Ik heb dat tijdens een cursus geleerd en ik denk dat veel kappers dat niet weten. Ik wist het alleszins niet. (lacht)”