Word nu lid
Events

WorldSkills: terugblik op een onvergetelijke ervaring

14 oktober 2024

PXL_20240911_104514826

Lucie Collemans vertegenwoordigde in september jl. ons land op WorldSkills Lyon 2024, het wereldkampioenschap voor beroepen waar jong talent van over de hele wereld het beste van zichzelf geeft. We wilden weleens weten wat de deelname aan deze wedstrijd voor haar betekende.

 

In het dagelijkse leven werkt Lucie, na een moeilijke start van haar carrière, in kapsalon Vintage in Haccourt, nabij Visé. Lucie Collemans: “Ik studeerde af als kapster in de coronaperiode en het was niet eenvoudig om werk te vinden. De kapsalons moesten gedurende bepaalde periodes sluiten en bovendien had ik door de lockdowns geen stage kunnen doen. Op een bepaald moment kwam ik in contact met mijn huidige werkgeefster, die me voorstelde om nog een jaar IFAPME te volgen. Daar kon ik me wel in vinden. Langs die weg heb ik dan toch de nodige werkervaring opgedaan en leerde ik de praktijk van het kapsalon kennen. Tijdens die opleiding leerde ik ook Teresa Lupo kennen, de Febelhair-opleidster die daar lesgaf. Zij vertelde me over WorldSkills en het is dankzij haar dat ik me heb ingeschreven. De rest is geschiedenis.”

 

Nieuwe inzichten

Lucie nam ondertussen reeds twee keer deel aan Startech’s Days, de Belgische preselecties voor WorldSkills. “De eerste keer werd ik vierde. De tweede keer won ik de gouden medaille en mocht ik dus ons land vertegenwoordigen op WorldSkills”, aldus Lucie. “Ik zou deze ervaring voor geen geld in de wereld hebben willen missen. Op technisch vlak evolueer je enorm door dat parcours af te leggen, dankzij de verschillende opleidingen en vormingen die je krijgt om je voor te bereiden. Maar niet alleen op technisch vlak steek je veel op. Je leert bijvoorbeeld ook hoe je moet omgaan met stress, hoe je moet plannen en nog veel meer. Als je me liet doen, zou ik nooit stoppen met werken. (lacht) Ik heb echter ondervonden dat het belangrijk is om af en toe de pauzeknop in te drukken. Nadien heb je veel meer energie om er opnieuw tegenaan te gaan en je productiviteit neemt alleen maar toe als je af en toe wat afstand neemt. Zulke inzichten waren allemaal nieuw voor mij. Ik ben van nature nogal een stresskip en ik heb ook heel veel bijgeleerd qua stressmanagement.”

 

Een Belgische familie

Ook de band die Lucie opbouwde met de andere deelnemers blijft een mooie herinnering. Lucie Collemans: “Dat was al het geval bij de Belgische selecties tijdens Startech’s Days, maar vooral in Lyon zelf ontstond een echt familiegevoel tussen de verschillende Belgische deelnemers. We vormden echt een team. We hebben nog altijd veel contact met elkaar. Wat de wedstrijd zelf betreft, waren zowel ikzelf als de coaches heel tevreden over mijn prestaties bij de verschillende proeven.”

 

Een aanrader

Lucie kijkt terug op een onvergetelijke ervaring. Ze zou het dan ook elke ambitieuze jonge kapper aanraden om deel te nemen aan Startech's Days. Lucie Collemans: “Of je nu wint of niet, je leert ongelooflijk veel bij dat je nog van pas zal komen in je kapperscarrière. Dat is ook de reden waarom ik me dit jaar opnieuw heb ingeschreven, voor de derde keer! Let wel, het is vaak heel zwaar en niet altijd evident om alles te combineren. Soms komen er veel dingen samen op hetzelfde moment, of botst de timing van het traject met je job. Dan komt er wel wat puzzelwerk aan te pas. Maar het loont de moeite! Gelukkig heb ik een werkgever die me volop steunde. Als je het even moeilijk hebt, kan je ook altijd terecht bij heel wat mensen – je coach, de mental coach, de teamleiding – om je verder te helpen.”